Select Page

Sacul ţiganului

Sacul ţiganului

 

Vrei să te dau la ţâgan?, sau: Te bagă ţâganu-n sac şi te duce, sunt expresii ce lasă amprente puternice asupra educaţiei copilului. Copilul rămâne cu spaimă şi ură-n suflet. Atunci, să nu ne întrebăm de unde proliferează şovinismul şi rasismul!
Inconştienţa unor părinţi a dus la promovarea acestor spaime şi în cercul meu de prieteni. Eram prea mic, cu educaţia în curs de formare, şi fiindcă o spuneau cei mai mari, modele pentru noi, eram înclinat să cred că ţiganii chiar fac aşa ceva.
Eram îngrijorat când mama primea în casă ţigăncile venite din satul vecin la cerşit (familiile de ţigani din Bologa erau binişor rostuite şi membrii lor nu umblau la cerşit). Mă întrebam dacă nu cumva este una dintre cele care duc în sac copii. Răsuflam uşurat când plecau şi nu mă luau şi pe mine.
Pe acast fond, de frică şi ură, a venit un băiat mai mare cu propunerea de a merge să alungăm şatra de ţigani ce s-au stabilit la Coltău. Eram adunaţi la joacă o grămadă de copii, inconştienţi, pentru că un adult ne-ar fi căsăpit pe toţi.
Am urcat pe dealul Podişoare, un deal golaş utilizat pentru păşunat şi am coborât ca să traversăm pârâiaşul Părăul Grădinii, apoi am urcat pe platoul numit Casa Bamfi. Platoul este mărginit de cel de-al doilea pârâu, Părău’ Onachi, cu pantele dealurilor împădurite: pe o parte cu anini iar pe cealaltă cu fagi falnici. Incredibil, cum aceste pârâiaşe au modelat natura – în timp – săpând continuu în stânca dură pentru a-şi asigura o curgere cât mai lină şi au creat dealurile ce le străjuiesc, ca nişte soldaţi de gardă. Pe platou se încălzeşte de la soare un mic lac, o apariţie ciudată aici, aflat în stăpânirea bivolilor care îşi fac în el baia zilnică. Marginea platoului este situată la o înălţime cam de cincisprezece metri deasupra văii Crişului, la Coltău. Aici, Crişul se năpusteşte asupra Coltăului şi de-a lungul timpului i-a zmuls din trup o bună parte, aşa că l-a dezgolit şi i-a lăsat doar stânca, aproape perpendiculară pe apă. Neputând a-l dovedi, Crişul se întoarce obosit spre celălalt deal.
Lângă acest cot al Crişului, la intrarea în cătunul Cerbeşti (nume ce vine de la întemeietori, a Cerbului) şi-a construit un cort o familie de ţigani. Fiindcă dealul, ros de apă, avea solul din lut, din acesta făceau cărămizi crude (tegle, numite în grai local, probabil de la ţiglă) pe care le stivuiau în formă de fagure, ca să se usuce prin circulaţia aerului, apoi construiau un cuptor mare în care făceau focul cu trunchiuri de copaci pentru a le arde, rezultând cărămizi arse, rezistente. În acea perioadă, de avânt economic, câştigând binişor, sătenii îşi construiau case noi, trainice, cu fundaţii din piatră şi pereţii din cărămidă arsă, în locul celor vechi din lemn, aşa că ţiganii aveau bună vânzare la cărămizi.
Cortul lor avea forma unei piramide triunghiulare cu vârful răsturnat, la sol, iar intrarea triunghiulară (baza piramidei) era mai mică decât înălţimea unui om. Ai fi spus că nu ar putea adăposti mai mult de doi copii. Cei doi pereţi, de formă triunghiulară (a treia faţă a piramidei era la sol), erau din carton asfaltat, rezistent la ploaie, nu şi la ploaie de pietre aruncate de noi de sus. Noroc că au ajuns doar două-trei; nici cei mari nu erau atât de mari ca să arunce atât de departe.
Din cort au ieşit doi copii mici, cam de vârsta mea. Un fior rece m-a spintecat şi am rămas fără grai. Erau copii, cu nimic diferiţi de mine… Am realizat ce tragedie era să producem.
Au început să spună ceva pe limba lor, dar eu nu o cunoşteam. Au venit replici şi din grupul nostru, ceva de genul: „Puţâna, bre!” Nici cei din grupul nostru nu ştiau limba ţigănească. Auziseră ei ceva şi aşa li s-a părut că sună o jignire.
Probabil că au sesizat şi prietenii până la urmă tragedia ce era să se producă şi au încetat cu ameninţările. Zâmbetul le-a pierit de pe buze. Am plecat tăcuţi…
Am crescut împreună, dar păţania le-a deschis… mintea.

MIRCEA GORDAN

(sursa foto: din arhiva personală a autorului)

About The Author

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *